Despre Izvoru Mureșului
Izvoru Mureșului este o localitate montană, situată în șaua dintre Muntele Negru și Muntele Grețes, fiind o stațiune recreativă, ce și-a primit numele de la izvoarele râului Mureș, izvor aflat pe teritoriul localității. Este o localitate tipică de munte, cu case înșiruite pe linia drumului național, fiind un centru recreativ de renume național.
Scurt istoric
Denumirea râului Mureș provine din cuvintele celtice muor= mlaștină, baltă și acha=râu, deci moraha râu băltos, mlăștinos. Din punctul de vedere al lingviștilor, denumirea săsească Miersch, Muresc, este cea mai apropiată formă arhaică a cuvântului.
–
Izvoru Mureșului
Izvoru Mureșului vă pune la dispoziție o largă paletă de oferte în a vă petrece timpul liber prin contemplarea de peisaje unice și de o frumusețe deosebită. Totodată, fiind o stațiune montană, acesta oferă posibilitatea de a face o reală cură de sănătate datorită aerului puternic ozonat, bogat în aerosoli și ioni negativi. Nu mai puțin important este turismul religios care este o parte activă a ofertei stațiunii, datorită mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” din localitate cât și a pelerinajului organizat cu ocazia Rusaliilor Catolice, localitatea reprezentând un important punct de popas al pelerinilor în drumul lor spre Șumuleu Ciuc. Excursiile în natură cât și „curele de soare” sunt elementele care completează ca un tot unitar atracțiile oferite de stațiunea Izvoru Mureșului.
–
–
Izvorul natural al Mureșului
Izvorul natural al Mureșului iese la suprafață pe versantul sudic al Muntelui Negru, sus, la 1350 m altitudine. Captarea apelor ce constituie râul propriu-zis se face din alte trei pâraie: pârâul Varului, pârâul Mic, ce se varsă în pârâul Mare, astfel formând râul Mureș.
–
–
Izvorul turistic al Mureșului
Izvorul turistic al Mureșului este localizat aproximativ în centrul stațiunii, nu departe de şosea, la vest de aceasta, la poalele muntelui Greţeş, unde la altitudinea de 866 m există un mic izvor în apropierea pârtiei de ski, ușor accesibil turiştilor, numit și „izvorul turistic”. Oficial izvorul poartă numele de Izvorul Maria.
–
–
Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”
Sfânta Mănăstire din Izvoru Mureșului este construită în anul 1999 purtând hramul Adormirii Maicii Domnului, fiind ctiorită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop onorific Ioan Selejan, Episcopul Covasnei și Harghitei. Maicile de aici, în afara misiunii laice, ostenesc cu dăruire și migală în cadrul atelierelor de pictură, tricotaje, croitorie, sculptură și tâmplărie din incinta mănăstirii.
–
–
Pârtia de schi
Este amenajată pe versantul muntelui Grețeș, la o altitudine de 900 m. În anul 2013 a fost reamenajată de către Composesoratul „Terko” Tomești (localitate vecină cu Izvoru Mureșului) care a investit în modernizarea pârtiei și amplasarea unei instalații de teleschi. Are o lungime de 1200 de m din care primii 500 m sunt destinați începătorilor. La baza pârtiei se găsește o cabană ce oferă turiștilor diferite servicii cum ar fi: loc de odihnă, un centru de închiriat echipamente sportive specifice, cât și un punct de prim ajutor.
–
–
Cazare în Izvoru Mureșului
Stațiunea Izvoru Mureșului vă oferă multiple posibilități de cazare, de la pensiuni-agroturistice până la un hotel de 2 stele. Numărul total de locuri de cazare în întreaga stațiune este de aproximativ 800 distribuit după cum urmează: 170 de locuri în cadrul Complexului Sportiv Național, 100 de locuri de cazare în hotelul din localitate, 25 de locuri în Vila Hășmaș a Direcției Județene pentru Sport și Tineret Harghita la care se adaugă cele aproximativ 500 de locuri de cazare în cele 37 de pensiuni clasifificate de la o margaretă până la 3 margarete.
Hotel Bradul Argintiu
Hotelul Bradul Argintiu este clasificat cu 2 stele. Acesta dispune de: 100 de locuri de cazare și 54 de locuri în
căsuțe. Facilitățile oferite de hotel sunt următoarele: sală de conferințe cu 150 locuri, restaurant, și diferite programe ,activități pentru petrecerea timpului liber. Restaurantul Bradul Argintiu are o capacitate de 80 de locuri, cu posibilitatea de a alege, servirea mesei, între incinta restaurantului și terasa amenajată.
–
Pensiunea restaurant Veverita
Restaurantul Veverița este un local construit în anul 1991. Are o capacitate de 70 de locuri la care se adaugă o terasă de 50 de locuri și un bar cu 24 de locuri, oferind turiștilor un bogat meniu specific unguresc „ca la mama acasă”, într‐un decor rustic, primitor.
–
Complexul Sportiv National
Complexul Sportiv Național este situat în județul Harghita, comuna Voșlăbeni, fiind nucleul stațiunii Izvoru Mureșului. Atât în trecut cât și în prezent complexul reprezintă un centru de recreere, antrenament și pregătire sportivă pentru tineret. Complexul dispune de 170 de locuri de cazare în vile cu 2‐3‐4 paturi, o cantină restaurant, un bar, o sală de forță și recuperare, terenuri de sport în aer liber, săli de conferințe cât și un punct de închiriere materiale sportive.
–
ASOCIAȚIA PRO IZVORU MURESULUI
Asociația PRO IZVORU MUREȘULUI are ca scop identificarea “produsului turistic Izvoru Mureșului”, ASOCIAȚIA PRO IZVORU MURESULUI îmbunătățirea produselor și serviciilor turistice din zonă. Mai multe detalii despre asociatie gasiti pe site-ul oficial.
Port popular secuiesc
–
Legenda Mureșului și a Oltului
Cândva în vremurile îndepărtate, pe vârful unui munte din Carpații Răsăriteni, au trăit un crai și o crăiasă care au avut 2 fii gemeni. Unul a primit numele de Mureș, celălalt Olt, unul fiind mai liniștit, celălalt mai aprig. Iscându-se în acele vremuri un cumplit război, craiul a plecat în luptă de unde nu s-a mai întors. Cei doi fii, Mureșul și Oltul, înduioșați de lacrimile crăiesei, au decis să plece în căutarea tatălui lor, dar datorită firii lor diferite, sau certat și au pornit în direcții diferite, neascultând sfatul crăiesei de a nu se despărți unul de celălalt. Crăiasa auzind aceasta, s-a rugat la Dumnezeu să-i facă copii nemuritori. Dumnezeu i-a îndeplinit dorința, transformându-I pe cei 2 frați în ape curgătoare, fiecare traversând cei mai frumoși munți, cele mai roditoare dealuri și cele mai bogate câmpii.