Manastirea Adormirea Maicii Domnului – Izvoru Muresului o candela aprinsa in inima Transilvaniei

La poalele Masivului Hasmasul Mare, pe DN 12, la aproape 40 de kilometri de Miercurea Ciuc se afla manastirea IzvoruMures. O manastire foarte frumoasa situata la aproape 900 de metri altitudine, intr-un cadru natural minunat, strajuit de o parte si de alta de brazi. Am poposit la Izvoru Mures la sfarsitul verii trecute. Pe maica stareta Miriam Oprea am gasit-o muncind cu furca in mana, la fan.

– Asadar la lucru, Maica Stareta.

– Da, cu ajutorul lui Dumnezeu facem de toate. In manastire e bine sa faci de toate iar pentru cei mari e bine sa inceapa de jos. Si pe mine m-a ajutat Dumnezeu, alaturi de P.S. Ioan, Episcop al Harghitei si Covasnei care este si ctitorul si organizatorul manastirii noastre s-o iau de la zero, deci de la inceput, ca ascultator pana cand am ajuns in postura de stareta a manastirii, mai bine zis de econom, fiindca il consider pe P.S. Ioan un staret care ma ajuta si ma sprijina zi de zi. Sunt un econom al acestei manastiri, zi de zi, alaturi de maici. Muncim, ne rugam pentru cei care vin in pelerinaj la manastirea noastra cu drag si ne facem datoria fata de Dumnezeu. Suntem o candela aprinsa in inima Transilvaniei care speram sa arda continuu, sute de ani. Nadajduim in mila lui Dumnezeu ca vom avea putere si ca Dumnezeu se va milostivi de noi pentru ca manastirea sa traiasca si sa aiba vietuitori pentru cateva sute de ani.

– Cand a fost intemeiata manastirea?

– Manastirea a fost intemeiata in 1996 dupa “Schimbarea la Fata”, cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”. Avem corpul de chilii, o cladire foarte frumoasa, poate ca suntem singura manastire din tara daca nu si din lume cu atata pictura, toate holurile sunt pictate, avem pictati sfintii romani, avem un sinaxar al sfintilor de peste tot anul, in stil neobizantin, toate cladirile sunt noi, sunt frumoase, la fel zidurile, imprejmuirile, este o manastire noua dar avand de toate ca o manastire din trecut de sute de ani.

– Si aveti foarte multe flori aici…

– Da , maicile intotdeauna iubesc florile si infrumuseteaza locurile lui Dumnezeu. Deci vrem sa fie o gradina a lui Dumnezeu, sa simta oamenii ca vin sa vada un colt de rai, un colt mic si simplu de rai fiindca Raiul este mult mai frumos decat ne putem noi inchipui.

– Sunt flori si la ferestre, sunt flori si in curte, am auzit ca aveti si o gospodarie foarte frumoasa, animale…

– Da, avem o gospodarie nu prea mare, e mica fiindca la noi nu se consuma carne, avem cateva vacute, cateva gaini, avem si niste caprioare pe care le admira toata lumea, sunt rasfatate. Dar acum, dupa ce am terminat constructiile in mare parte, punem accentul foarte mult pe viata duhovniceasca. Ne-am linistit din punct de vedereal constructiilor, al muncitorilor, al problemelor administrative si ne aplecam asupra rugaciunii, incercam sa nu lipsim de la slujbe si sa primim pe cei straini si pe pelerinii care vin cu drag si sa-i ajutam cat putem.

– Vreti sa transmiteti cateva ganduri si celor care nu au avut pana acum ocazia sa ajunga aici la manastire?

– Da, si inima mi-e plina de bucurie. Eu le doresc tuturor ca sa slujeasca lui Dumnezeu, sa fie iubitori de aproapele, de cei din jur, sa se inteleaga in familii, mamele sa fie iubitoare de prunci, sa nasca prunci, sa dea viata la copii deci sa iubeasca pe Dumnezeu fiindca Biserica niciodata nu ne-a invatat un lucru rau, numai de bine ne invata. As vrea sa fie cat mai multi oameni care sa-l iubeasca pe Dumnezeu si sa urmeze cararile Lui si poruncile pe care le-a dat El. Deci multa importanta as vrea sa se acorde iubirii de aproapele fiindca iubirea de aproapele ne aduce multa bucurie si multa bunatate si iertare si dragoste si toate cele care trebuie sa le implinim in fata lui Dumnezeu.

Dorina Zdroba – realizator Radio Romania Actualitati