Cocoselul cantaret

cocoselul


Cocoselul cantaret

Despre denumirea acestui munte legenda Voslobeniului vorbeste de un vechi han asezat la poalele Cocoselului, langa apele calde ale izvorului de La Fantana si a carui proprietar avea un cocos renumit prin cantecul sau. Cocosul era auzit dimineata de trecatorii aflati pe drumul ce leaga Gheorgheni de Miercurea Ciuc.

Fiind aproape de sat Cocoselul a suferit de-a lungul timpului mai multe incendii in urma carora o buna parte din vegetatie a ars.

Punct militar
Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, pe varful cel mai inalt al Cocoselului a fost construit un punct de observare militar. Aici a fost construita o cabana ce adapostea o grupa de soldati cu misiunea sa supravegheze zona, foarte frumos vizibila, a depresiunii Gheorghenilor cat si pentru observare aeriana. Deoarece pe acest varf de munte nu se gasea pic de apa, militarii erau nevoiti sa -si aduca apa de jos de la izvorul de La Fantanita. Panta fiind foarte abrupta si dinstanta destul de mare singurul mijloc de transport era un magarus pe al carui spate erau puse vasele cu apa si pe care era nevoit sa care  pana in varf de munte. Dupa numeroasele curse facute prin padure s-a format o carare bine batatorita si care se continua in aval pana La Fantana. Astfel se explica denumirea acestei zone de la poalele Cocoselului cu numele La Carare. Astazi cararea nu mai este vizibila din cauza impaduririi, ea trecea aproximativ pe langa depozitul de explozivi a SC Nemetalifere.

Sursa: Locuri, oameni, amintiri … ( prof. Aurel I. Vița, prof. Mirela Elena Moldovan (Vița), 2013)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.