În anul 1999 este angajat la căminul cultural Colceriu Dandu Mihai care avînd o profesie specific culturală încearcă să reinvie unele din tradiţiile şi obiceiurile comunei. Astfel încep din nou balurile de Paşte şi Crăciun precum şi cele de lăsatul secului,apar primele formaţii formate din copii din acea perioadă şi anume „DISCO DANCE”(Voaideş Oana, Voaideş Valentina, Colceriu Dandu Claudia, Colceriu Dandu Laura, Tofan Marian, Tinca Paul, Ungureanu Cătălin,Colceriu Dandu Emil, Colceriu Vlad). Baza materială este destul de slăbuţă ea fiind formată din un rând de instrumente de fanfară achiziţionate în anul 1996 de către primarul din acea perioadă Colceriu Dandu Ioan şi cam atât în ceace priveşte baza logistică.Încet la insistenţele directorului de cămin încep să fie achiziţionate alte materiale cum ar fi boxe, staţii, mixer, orgă, microfoane, lumini, momentan existând o mică bază materială. Pentru a desfăşura o activitate cât mai bună de cele mai multe ori se apelează la închirieri de aparatură. Tot în această perioadă îşi începe activitatea formaţia de dansuri populare la care sunt aduşi instructori de la Ansamblul din Topliţa (Ungur Ioan, Cif Lenuţa, Savu Ioan) La început vin copii mulţi dar încet se triază şi apare o formaţie de dansuri populare de amatori care de-a lungul timpului a încântat privirile spectatorilor. Din membrii de bază ai formaţiei de dansuri populare amintesc: Colceriu D. Emil,Tofan Marian,Micu Gabriel,Ţepeluş Sorin, Moraru Ovidiu, Moraru Cosmin,Chiciu Mihai, Nica Vlad, Barb Ciorbea Viorel, Ţepeluş Ramona, Ţepeluş Roxana, Tepeş Adina, Ţepeş Mihaele, Chindea Floarea, Chindea Rodica, Handaric Ana, Kalamar Ana Maria, Nica Catalina, Radu Lucica, Ţepeş Gabriela Peterliceanu Loredana. Formaţia de dansuri populare a căminului cultural din Voşlăbeni a susţinut numeroase spectacole în localitate precum şi în alte localităţi cum ar fi Izvoru Mureşului, Miercurea Ciuc, Bixad, Băile Homorod, Odorheiul Secuiesc, Livezi,Subcetate, Sarmaş, Gălăuţaş, Corbu, Tulgheş. A fost invitată de 4 ori la festivalul naţional „Cântecele Oltului” de la Călimăneşti- Vâlcea şi la „Festivalul Apei şi Peştelui „de la Murighiol- Tulcea. Această formaţie a activat până în anul 2008 (poate mai încercăm şi în continuare)
Tot în cea ce priveşte dansurile populare în anul 2005 se mai înscriu la dansuri şi alţi copii mai tineri pe care doresc să-i amintesc: Colceriu D. Alexandra, Peterliceanu Mihaela, Dudui Tunde, Tinca Mihaela, Muntea Roxana, Ţepeş G. Corina, Ţepeş G.Ionela, Tinca Marius, Voaideş Cristian, Kecseti Sebastian, Chindea Vasile, Bucur Vasile, Handaric Vlad, Colceriu Emilian, Voaideş Iulia, Colceriu Linda, Ţepeş Tatiana Bucur Alexandra şi poate mai sunt şi alţii.Din păcate aceştea din urmă nu au mai participat la repeţiţii după 2008 şi aşa nu am mai putut prezenta spectacole. Totuşi şi această formaţie a prezentat spectacole în Voşlăbeni, Subcetate, Odorheiul Secuiesc, Tulgheş, Izvoru Mureşului. În anul 2009 începând cu luna februarie am reinceput un curs de dansuri populare dar lipsa de inters manifestată de copii m-a obligat să le opresc pentru moment.
Formaţia de teatru de la căminul cultural a fost un alt element reiniţian în această perioadă. Având sprijin din partea D-lui prof. Viţa Aurel grupul actorilor amatori de teatru de la Căminul Cultural Voşlăbeni format din Blaga Marin, Ciubotaru Mihai, Colceriu D. Ioan, Ciubotaru (Mircea) Alina, Colceriu (Ungureanu) Mădălina, Moldovan (Viţa) Mirela, Colceriu D. Mihai au prezentat cateva spectacole de teatru de amatori punând în scenă cu aportul d-lui Viţa câteva spectacole cu piesele „Boul şi Viţeii” de Ion Băieşu, „Art. 214” de Ion Luca Caragiale. Spectacolele prezentate de această formaţie au fost bine primite de publicul din comună dar din păcate la spectacolele organizate în alte localităţi cum ar fi Subcetate, Sărmaş Izvoru Mureşului spectatorii au fost în număr foarte mic.
Fanfara din Voşlăbeni reinfiinţată în anul 2002 are deja o mică istorie. La început cu 12 instrumentişti, a avut momente de vîrf cu 24 de instrumentişti dar ca şi alte activităţi momentan trece printr-o perioadă de criză. Instrumentele achiziţionate în 1996 au fost depozitate în condiţii necorespunzătoare unele din ele degradându-se fapt ce a dus la mai multe reparaţii şi din păcate nici acum nu sunt într-o formă prea bună (la acest lucru trebuie să ţinem cont şi de faptul că ele au fost achiziţionate second-hand având în urmă ani bun de funcţionare). Ca şi la celelante formaţii amintite în acest material să enumerăm membrii formaţiei de fanfară Voşlăbeni (care au fost şi mai sunt): Colceriu D. Emil, Tofan Marian, Ţepeluş Sorin, Tinca Paul, Barb Ciorbea Viorel,Tinca Marius, Chiciu Mihai, Chiciu Vlad, Pop Răzvan, Pop Dorin, Nica Vlad, Farkas Gabriel, Farkas Ervin, Nica Viorel, Tepeş Adrian, Voaideş Sergiu, Albert Ioan, Tomas Laszlo, Zorzi Csaba, Mircea Victor, Eross Jeno, Tinca Marius, Bucur Vasile, Chindea Vasile, Chindea Ciprian, Chiciu Cătălin, Colceriu Vlad, Leopold Lucian, Ungureanu Catalin, Micu Gabriel, Handaric Vlad, Colceriu Emilian.
Fanfara din Voşlăbeni a susţinut spectacole în Voşlăbeni precum şi în localităţile Izvoru Mureşului,Daneşti, Madaraş, Miercurea Ciuc,Sîncrăieni, Micfalău,Tuşnad Sat, Valea Strâmbă,Suseni, Ciumani, Joseni,Praid, Borsec Tulgheş Corbu Călimăneşti, Murighiol.
În ceace priveşte activităţile de anvergură organizate de către Căminul Cultural Voşlăbeni enumerăm Festivalul „Întâlnirea Fanfarelor” care în anul 2008 a fost la cea de-a 10 ediţie, cere se constituie într-o întâlnire a mai multor ansambluri de fanfară care defilează prin localitate apoi prezintă un mic spectacol, Festivalul concurs de muzică uşoară pentru copii „Talente pentru mileniul III” festival la care sunt invitaţi copii şi tineri până la vârstra de 20 de ani care participă în concursul de interpretare a muzicii uşoare.Referitor la cele două festivaluri doresc să subliniez faptul că în anul 2005 la Întâlnirea fanfarelor a participat şi Muzica Reprezentativă a Armatei din Bucureşti, iar la Telente pentru mileniul III în anul 2003 a participat şi interpreta consacrată astăzi Dalma din Braşov.
Tot în aceşti ani am organizat în funcţie de posibilităţile financiare ale Consiliului Local şi primăriei Voşlăbeni Zilele satului atât pentru satul Voşlăbeni cât şi pentru Izvoru-Mureşului manifestări la care au participat artişti amatori şi profesionişti din zonă, toate culminând cu FIII SATULUI 2007.
Doresc să mulţumesc pe această cale tuturor celor care au activat în aceste formaţii şi sper ca în acest an undeva în vară să putem organiza o întâlnire a tuturor artiştilor locali care au activat în formaţiile Căminului Cultural Voşlăbeni.
Ar mai fi multe de spus în acest material dar las la latitudinea vizitatorului să critice sau să laude activităţile culturale din comuna noastră.
În ceace priveşete clădirea Căminului Cultural din Voşlăbeni în spaţiile acestuia începând din 2002 găzduieşte Biblioteca comunală Voşlăbeni iar din 2006 o sală cu cîteva calculatoare şi acces la internet.Din păcate stăm slab la capitolul dotări cu materiale pentru actul cultural (instalaţii de sonorizare, lumini, instrumente costume)Este întocmit un proiect de reabilitare şi dotare a acestei clădiri pe care dorim să-l depunem spre finanţare în decursul anului 2009 .
Doresc să mulţumesc Consiliilor Locale şi conducerii Primăriei Voşlăbeni(cel puţin din 1999 până în prezent)cât şi Asociaţiei de Iniţiativă Comunitară Voşlăbeni,Asociaţiei Tinerilor din Voşlăbeni pentru sprijinul acordat activităţii culturale din comună şi să nu uite că suntem buni ambasadori ai tradiţiilor şi obiceiurilor culturale din Voşlăbeni dar avem nevoie şi de susţinere.
Aştept reacţii asupra celor relatate!
Cu stimă,
Colceriu Dandu Mihai – referent cultural Voşlăbeni.